Zo start je met jouw nieuwe website
Wil je een nieuwe website gaan maken? Hoe je gaat starten heeft alles te maken met jouw uitgangspunt. Heb je al een website, of nog niet? Heb je al een domeinnaam en hosting, of nog niet? Elke situatie vraagt om een specifieke aanpak. In dit artikel ga ik je drie manieren uitleggen om te starten met jouw nieuwe website.
De drie manieren
- Nog geen website
Wanneer je onder een nieuwe domeinnaam je eerste website maakt, is het een goed idee om een ‘coming soon’ pagina maken. Hiermee kun je bezoekers aangeven dat je nog bouwt aan de website.
Je kunt daarvoor de ‘WordPress maintenance mode’ inschakelen met verschillende plug-ins.
De meest populaire plug-in is Coming Soon Page & Maintanance Mode van SeedProd.
In slechts 4 stappen kun je de plug-in downloaden, activeren en toepassen.
- Inloggen in de WordPress-omgeving van je website
- Nieuwe plug-in zoeken en downloaden
- ‘Under construction’ plug-in installeren
- Plug-in op de juiste wijze instellen
De ‘coming soon’ plug-in voor WordPress vertelt je bezoekers dat je hard werkt aan je website. Het is echter van belang dit ook naar de zoekmachines te communiceren. Dat doe je door middel van een statuscode 503. Je geeft daarmee aan dat je website in de maintenance mode staat.
Een ‘coming soon page’ kan natuurlijk simpelweg een tekst bevatten die aangeeft dat je hard aan het werk bent. Het kan echter ook een stuk creatiever. Je kunt bijvoorbeeld de ‘coming soon page’ plug-in af laten tellen tot het moment dat je live gaat. Je kunt ook bezoekers de mogelijkheid bieden hun e-mailadres achter te laten. Je stuurt ze een e-mail wanneer de website beschikbaar is, zodat jij meteen een aantal waardevolle e-mailadressen verzamelt. Daarnaast kun je de ‘coming soon page’ binnen de maintenance plug-in voor WordPress gebruiken om alvast screenshots van de nieuwe website te delen.
- Wel een website
Als je al een website hebt beginnen we helemaal van 0 met jouw nieuwe website. We werken middels speciale software ‘achter de schermen’ aan je nieuwe website terwijl je huidige website gewoon door draait. Als je de structuur of bepaalde elementen van je huidige website wilt behouden, dan reconstrueren we deze.
Om je nieuwe website te bouwen, gebruiken we een WordPress staging website (testomgeving). Dit is in feite een exacte replica van je bestaande website met twee belangrijke verschillen:
- De website is niet openbaar.
- Wijzigingen die je aanbrengt op je testsite, hebben geen invloed op je live website.
Er zijn verschillende plug-ins die een testomgeving van je huidige website kunnen maken. Een van de beste en meest gebruikersvriendelijke is WP Staging.
Je kunt via ‘Plugins’ in het cms van je huidige website de plug-in WP Staging zoeken, installeren en daarna activeren.
Om de staging site aan te maken doorloop je de volgende stappen:
- Ga in het cms naar WP Staging > Start en klik dan op ‘create new staging site’.
- Vul een naam in bij ‘Staging Site Name’, b.v. ‘testwebsite’.
Uiteraard is het verstandig, zoals de waarschuwing al aangeeft, dat je voor de zekerheid altijd een back-up maakt. Met de optie ‘Check required disk space’ kun je controleren of je voldoende diskruimte bij je hosting provider hebt voor de test website.
- Klik op ‘Start Cloning’ en je website wordt gekloond. Dit kan enkele minuten duren, afhankelijk van de grootte van de website. Je krijgt een melding als het gelukt is.
- Klik op ‘Open staging site’. Je moet daarna wel opnieuw inloggen (met je normale gebruikersnaam en wachtwoord). En vervolgens zit je in de test website. Je kunt dat zien aan de URL: www.<websitenaam>.nl/testwebsite/ en een oranje balk bovenin als je in het cms zit.
- Geen Domeinnaam & Hosting
Als je wil starten met het bouwen van je website, maar je hebt nog geen domeinnaam en hosting, dan kun je gebruik maken van localhost.
Maar wat is localhost nou eigenlijk? Letterlijk gezien kun je localhost omschrijven als ‘deze computer’.
Met localhost creëer je dan ook een offline omgeving die niet door anderen bekeken kan worden. In die offline omgeving kun je echter wel zelf kijken en het ziet er gewoon uit als een online omgeving. Zo’n localhost kun je dus prima gebruiken als je bepaalde dingen wil uitproberen voor je online gaat met je website.
We gebruiken hiervoor de software Local van WP Engine – te installeren op je computer of laptop.
Hiervoor heb je wel een WordPress account nodig.
Ga naar https://localwp.com/connect-to-wp-engine/ en voer de volgende stappen uit:
- Download Local
Begin met het gratis downloaden van Local
- Log in bij WP Engine
Navigeer naar ‘Connect’ in Local om in te loggen met jouw WP Engine account.
- Verbind jouw website
Op het moment dat je een domeinnaam en hosting hebt, kun je jouw lokale website online zetten. Ook kun je dan een kopie van jouw online website naar jouw lokale omgeving zetten om offline aan te passen.
Aan de slag met het maken van jouw website
Hopelijk heeft mijn artikel jou geholpen door de uitleg over drie verschillende manieren om je website te gaan maken, afhankelijk van jouw startsituatie. Mocht je toch nog vragen hebben: ik houd elke week een vragenuurtje op mijn website. Meld je daar gerust voor aan. Veel succes met je website!